Discussion:
OpenBSD 6.2 and 6.1 on Proxmox 5.1 irratic ping interval sluggish timer
Add Reply
Tom Smyth
2017-12-31 11:51:50 UTC
Reply
Permalink
Raw Message
Hello

when I the following commands in openbsd

date;sleep 1;date;uptime
I get the following output ads you can see there is a 20 second
delay instead of a 1 second delay
Sun Dec 31 11:22:15 GMT 2017
Sun Dec 31 11:22:35 GMT 2017
11:22AM up 11:20, 2 users, load averages: 1.02, 0.99, 0.89


kern.timecounter.tick=1
kern.timecounter.timestepwarnings=0
kern.timecounter.hardware=acpihpet0
kern.timecounter.choice=i8254(0) acpihpet0(1000) acpitimer0(1000)
dummy(-1000000)


I will change the timecounter but on the previous version Proxmox it didnt help
The proxmox vm is a standard vm with hardware KVM enabled and Host CPU
presented to the VM... other hardware Storage, networking etc are
presented as virtio paravirtualised drivers

demsg output below
OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #134: Tue Oct 3 21:22:29 MDT 2017
***@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4278042624 (4079MB)
avail mem = 4141363200 (3949MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xf68e0 (10 entries)
bios0: vendor SeaBIOS version
"rel-1.10.2-0-g5f4c7b1-prebuilt.qemu-project.org" date 04/01/2014
bios0: QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996)
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC HPET SRAT
acpi0: wakeup devices
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz, 526.64 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 1000MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz, 798.55 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu1: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 0 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
acpihpet0 at acpi0: 100000000 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!)
acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!)
"ACPI0006" at acpi0 not configured
"PNP0F13" at acpi0 not configured
"PNP0700" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"QEMU0002" at acpi0 not configured
"ACPI0010" at acpi0 not configured
pvbus0 at mainbus0: KVM
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82441FX" rev 0x02
pcib0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82371SB ISA" rev 0x00
pciide0 at pci0 dev 1 function 1 "Intel 82371SB IDE" rev 0x00: DMA,
channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU DVD-ROM, 2.5+> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2
uhci0 at pci0 dev 1 function 2 "Intel 82371SB USB" rev 0x01: apic 0 int 11
piixpm0 at pci0 dev 1 function 3 "Intel 82371AB Power" rev 0x03: apic 0 int 9
iic0 at piixpm0
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Bochs VGA" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
virtio0 at pci0 dev 5 function 0 "Qumranet Virtio SCSI" rev 0x00
vioscsi0 at virtio0: qsize 128
scsibus2 at vioscsi0: 255 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU HARDDISK, 2.5+> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 4096MB, 512 bytes/sector, 8388608 sectors, thin
virtio0: msix shared
virtio1 at pci0 dev 18 function 0 "Qumranet Virtio Network" rev 0x00
vio0 at virtio1: address 7a:9d:0c:7a:8c:e6
virtio1: msix shared
ppb0 at pci0 dev 30 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 31 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (7bef52e0ccd28f2c.a) swap on sd0b dump on sd0b
fd0 at fdc0 drive 1: density unknown
Tom Smyth
2017-12-31 13:54:42 UTC
Reply
Permalink
Raw Message
Hello
I have tried acpitimer0 but this does not seem to help with the
irratic sleep timer,
as you can see the delay in the sleep timer
seems to be progressive, as the uptime gets longer the
delay gets worse

I hope this helps,

date;sleep 1;date;uptime
Sun Dec 31 11:54:47 GMT 2017
Sun Dec 31 11:54:48 GMT 2017
11:54AM up 7 mins, 2 users, load averages: 0.00, 0.01, 0.00

# date;sleep 1;date;uptime
Sun Dec 31 13:43:37 GMT 2017
Sun Dec 31 13:43:44 GMT 2017
1:43PM up 1:56, 2 users, load averages: 0.42, 0.36, 0.22

# sysctl kern.timecounter
kern.timecounter.tick=1
kern.timecounter.timestepwarnings=0
kern.timecounter.hardware=acpitimer0
kern.timecounter.choice=i8254(0) acpihpet0(1000) acpitimer0(1000)
dummy(-1000000)

# dmesg
OpenBSD 6.2 (RAMDISK_CD) #132: Tue Oct 3 21:26:51 MDT 2017
***@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/RAMDISK_CD
real mem = 4278042624 (4079MB)
avail mem = 4144635904 (3952MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xf68e0 (10 entries)
bios0: vendor SeaBIOS version
"rel-1.10.2-0-g5f4c7b1-prebuilt.qemu-project.org" date 04/01/2014
bios0: QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996)
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: tables DSDT FACP APIC HPET SRAT
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz, 534.12 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: apic clock running at 1000MHz
cpu at mainbus0: not configured
ioapic0 at mainbus0: apid 0 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpicpu at acpi0 not configured
"ACPI0006" at acpi0 not configured
"PNP0F13" at acpi0 not configured
"PNP0700" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"QEMU0002" at acpi0 not configured
"ACPI0010" at acpi0 not configured
pvbus0 at mainbus0: KVM
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82441FX" rev 0x02
"Intel 82371SB ISA" rev 0x00 at pci0 dev 1 function 0 not configured
pciide0 at pci0 dev 1 function 1 "Intel 82371SB IDE" rev 0x00: DMA,
channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU DVD-ROM, 2.5+> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2
uhci0 at pci0 dev 1 function 2 "Intel 82371SB USB" rev 0x01: apic 0 int 11
"Intel 82371AB Power" rev 0x03 at pci0 dev 1 function 3 not configured
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Bochs VGA" rev 0x02
vga1: aperture needed
wsdisplay1 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
virtio0 at pci0 dev 5 function 0 "Qumranet Virtio SCSI" rev 0x00
vioscsi0 at virtio0: qsize 128
scsibus1 at vioscsi0: 255 targets
sd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU HARDDISK, 2.5+> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 4096MB, 512 bytes/sector, 8388608 sectors, thin
virtio0: msix shared
virtio1 at pci0 dev 18 function 0 "Qumranet Virtio Network" rev 0x00
vio0 at virtio1: address 7a:9d:0c:7a:8c:e6
virtio1: msix shared
ppb0 at pci0 dev 30 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 31 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
isa0 at mainbus0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay1
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on rd0a swap on rd0b dump on rd0b
syncing disks... done
rebooting...
OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #134: Tue Oct 3 21:22:29 MDT 2017
***@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4278042624 (4079MB)
avail mem = 4141363200 (3949MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xf68e0 (10 entries)
bios0: vendor SeaBIOS version
"rel-1.10.2-0-g5f4c7b1-prebuilt.qemu-project.org" date 04/01/2014
bios0: QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996)
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC HPET SRAT
acpi0: wakeup devices
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz, 526.64 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 1000MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz, 798.55 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu1: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 0 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
acpihpet0 at acpi0: 100000000 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!)
acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!)
"ACPI0006" at acpi0 not configured
"PNP0F13" at acpi0 not configured
"PNP0700" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"QEMU0002" at acpi0 not configured
"ACPI0010" at acpi0 not configured
pvbus0 at mainbus0: KVM
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82441FX" rev 0x02
pcib0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82371SB ISA" rev 0x00
pciide0 at pci0 dev 1 function 1 "Intel 82371SB IDE" rev 0x00: DMA,
channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU DVD-ROM, 2.5+> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2
uhci0 at pci0 dev 1 function 2 "Intel 82371SB USB" rev 0x01: apic 0 int 11
piixpm0 at pci0 dev 1 function 3 "Intel 82371AB Power" rev 0x03: apic 0 int 9
iic0 at piixpm0
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Bochs VGA" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
virtio0 at pci0 dev 5 function 0 "Qumranet Virtio SCSI" rev 0x00
vioscsi0 at virtio0: qsize 128
scsibus2 at vioscsi0: 255 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU HARDDISK, 2.5+> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 4096MB, 512 bytes/sector, 8388608 sectors, thin
virtio0: msix shared
virtio1 at pci0 dev 18 function 0 "Qumranet Virtio Network" rev 0x00
vio0 at virtio1: address 7a:9d:0c:7a:8c:e6
virtio1: msix shared
ppb0 at pci0 dev 30 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 31 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (7bef52e0ccd28f2c.a) swap on sd0b dump on sd0b
fd0 at fdc0 drive 1: density unknown
syncing disks... done
rebooting...
OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #134: Tue Oct 3 21:22:29 MDT 2017
***@amd64.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 4278042624 (4079MB)
avail mem = 4141355008 (3949MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.8 @ 0xf68e0 (10 entries)
bios0: vendor SeaBIOS version
"rel-1.10.2-0-g5f4c7b1-prebuilt.qemu-project.org" date 04/01/2014
bios0: QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996)
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC HPET SRAT
acpi0: wakeup devices
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz, 527.46 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 1000MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Xeon(R) CPU X5650 @ 2.67GHz, 806.32 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu1: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 0 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
acpihpet0 at acpi0: 100000000 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpicpu0 at acpi0: C1(@1 halt!)
acpicpu1 at acpi0: C1(@1 halt!)
"ACPI0006" at acpi0 not configured
"PNP0F13" at acpi0 not configured
"PNP0700" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"QEMU0002" at acpi0 not configured
"ACPI0010" at acpi0 not configured
pvbus0 at mainbus0: KVM
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82441FX" rev 0x02
pcib0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82371SB ISA" rev 0x00
pciide0 at pci0 dev 1 function 1 "Intel 82371SB IDE" rev 0x00: DMA,
channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU DVD-ROM, 2.5+> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2
uhci0 at pci0 dev 1 function 2 "Intel 82371SB USB" rev 0x01: apic 0 int 11
piixpm0 at pci0 dev 1 function 3 "Intel 82371AB Power" rev 0x03: apic 0 int 9
iic0 at piixpm0
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Bochs VGA" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
virtio0 at pci0 dev 5 function 0 "Qumranet Virtio SCSI" rev 0x00
vioscsi0 at virtio0: qsize 128
scsibus2 at vioscsi0: 255 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU HARDDISK, 2.5+> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 4096MB, 512 bytes/sector, 8388608 sectors, thin
virtio0: msix shared
virtio1 at pci0 dev 18 function 0 "Qumranet Virtio Network" rev 0x00
vio0 at virtio1: address 7a:9d:0c:7a:8c:e6
virtio1: msix shared
ppb0 at pci0 dev 30 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 31 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (7bef52e0ccd28f2c.a) swap on sd0b dump on sd0b
fd0 at fdc0 drive 1: density unknown
Post by Tom Smyth
Hello
when I the following commands in openbsd
date;sleep 1;date;uptime
I get the following output ads you can see there is a 20 second
delay instead of a 1 second delay
Sun Dec 31 11:22:15 GMT 2017
Sun Dec 31 11:22:35 GMT 2017
11:22AM up 11:20, 2 users, load averages: 1.02, 0.99, 0.89
kern.timecounter.tick=1
kern.timecounter.timestepwarnings=0
kern.timecounter.hardware=acpihpet0
kern.timecounter.choice=i8254(0) acpihpet0(1000) acpitimer0(1000)
dummy(-1000000)
I will change the timecounter but on the previous version Proxmox it didnt help
The proxmox vm is a standard vm with hardware KVM enabled and Host CPU
presented to the VM... other hardware Storage, networking etc are
presented as virtio paravirtualised drivers
demsg output below
OpenBSD 6.2 (GENERIC.MP) #134: Tue Oct 3 21:22:29 MDT 2017
real mem = 4278042624 (4079MB)
avail mem = 4141363200 (3949MB)
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root
bios0: vendor SeaBIOS version
"rel-1.10.2-0-g5f4c7b1-prebuilt.qemu-project.org" date 04/01/2014
bios0: QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996)
acpi0 at bios0: rev 0
acpi0: sleep states S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC HPET SRAT
acpi0: wakeup devices
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu0: smt 0, core 0, package 0
mtrr: Pentium Pro MTRR support, 8 var ranges, 88 fixed ranges
cpu0: apic clock running at 1000MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,SSE3,PCLMUL,SSSE3,CX16,PCID,SSE4.1,SSE4.2,x2APIC,POPCNT,DEADLINE,AES,HV,NXE,PAGE1GB,RDTSCP,LONG,LAHF,PERF,ARAT
cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB
64b/line 16-way L2 cache
cpu1: ITLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: DTLB 255 4KB entries direct-mapped, 255 4MB entries direct-mapped
cpu1: smt 0, core 1, package 0
ioapic0 at mainbus0: apid 0 pa 0xfec00000, version 11, 24 pins
acpihpet0 at acpi0: 100000000 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
"ACPI0006" at acpi0 not configured
"PNP0F13" at acpi0 not configured
"PNP0700" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"PNP0A06" at acpi0 not configured
"QEMU0002" at acpi0 not configured
"ACPI0010" at acpi0 not configured
pvbus0 at mainbus0: KVM
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel 82441FX" rev 0x02
pcib0 at pci0 dev 1 function 0 "Intel 82371SB ISA" rev 0x00
pciide0 at pci0 dev 1 function 1 "Intel 82371SB IDE" rev 0x00: DMA,
channel 0 wired to compatibility, channel 1 wired to compatibility
pciide0: channel 0 disabled (no drives)
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU DVD-ROM, 2.5+> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2
uhci0 at pci0 dev 1 function 2 "Intel 82371SB USB" rev 0x01: apic 0 int 11
piixpm0 at pci0 dev 1 function 3 "Intel 82371AB Power" rev 0x03: apic 0 int 9
iic0 at piixpm0
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Bochs VGA" rev 0x02
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
virtio0 at pci0 dev 5 function 0 "Qumranet Virtio SCSI" rev 0x00
vioscsi0 at virtio0: qsize 128
scsibus2 at vioscsi0: 255 targets
sd0 at scsibus2 targ 0 lun 0: <QEMU, QEMU HARDDISK, 2.5+> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 4096MB, 512 bytes/sector, 8388608 sectors, thin
virtio0: msix shared
virtio1 at pci0 dev 18 function 0 "Qumranet Virtio Network" rev 0x00
vio0 at virtio1: address 7a:9d:0c:7a:8c:e6
virtio1: msix shared
ppb0 at pci0 dev 30 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 31 function 0 "Red Hat Qemu PCI-PCI" rev 0x00
pci2 at ppb1 bus 2
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
pckbc0 at isa0 port 0x60/5 irq 1 irq 12
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
usb0 at uhci0: USB revision 1.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "Intel UHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (7bef52e0ccd28f2c.a) swap on sd0b dump on sd0b
fd0 at fdc0 drive 1: density unknown
--
Kindest regards,
Tom Smyth

Mobile: +353 87 6193172
The information contained in this E-mail is intended only for the
confidential use of the named recipient. If the reader of this message
is not the intended recipient or the person responsible for
delivering it to the recipient, you are hereby notified that you have
received this communication in error and that any review,
dissemination or copying of this communication is strictly prohibited.
If you have received this in error, please notify the sender
immediately by telephone at the number above and erase the message
You are requested to carry out your own virus check before
opening any attachment.
Loading...