Discussion:
OpenBSD install on a g5 imac power pc
(too old to reply)
Mehma Sarja
2018-12-08 02:09:57 UTC
Permalink
Installed openbsd on a model A1058, imac g5. The install was uneventful.
However, I cannot boot to it. I've tried what the documentation says for
booting off the HD using open prom and the error is that /bsd does not
exist. I'm going off memory now.

Is anyone running off a g5?

Yudhvir
diego righi
2018-12-09 21:15:29 UTC
Permalink
I've tried openbsd on an old imac g5 but I've installed onto an usb
drive because I didn't want to lose osx since the internal cdrom is
broken and it would be a PITA to reinstall... this is how I did:
1) copy bsd, bsd.rd, ofwboot in the root of the osx boot drive (which
is the only internal drive)
2) reboot and press windows+alt+o+f after the boot sound to go into
openfirmware (I have pc keyboard...)
3) 0 > boot hd:,ofwboot bsd.rd
4) check the dmesg, install openbsd on the usb drive which should be
sd0 (NOT the internal disk which should be wd0)
5) reboot, go to openfirmware again
6) 0 > boot hd:,ofwboot bsd -a
boot> bsd -a
when it asks root: /dev/sd0a
this is my dmesg:
[ using 1263408 bytes of bsd ELF symbol table ]
console out [NVDA,Display-A] console in [keyboard], using USB
using parent NVDA,Parent:: memaddr a0000000, size 10000000 : consaddr
a0008000 : ioaddr 91000000, size 1000000: width 1680 linebytes 2048
height 1050 depth 8
Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
The Regents of the University of California. All rights reserved.
Copyright (c) 1995-2018 OpenBSD. All rights reserved. https://www.OpenBSD.org

OpenBSD 6.4 (GENERIC) #231: Thu Oct 11 17:55:03 MDT 2018
***@macppc.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/macppc/compile/GENERIC
real mem = 2147483648 (2048MB)
avail mem = 2053451776 (1958MB)
warning: no entropy supplied by boot loader
mpath0 at root
scsibus0 at mpath0: 256 targets
mainbus0 at root: model PowerMac8,1
cpu0 at mainbus0: 970FX (Revision 0x300): 1800 MHz
mem0 at mainbus0
spdmem0 at mem0: 1GB DDR SDRAM non-parity PC3200CL3.0
spdmem1 at mem0: 1GB DDR SDRAM non-parity PC3200CL3.0
memc0 at mainbus0: u3 rev 0x39
kiic0 at memc0 offset 0xf8001000
iic0 at kiic0
"dart" at memc0 offset 0xf8033000 not configured
"mpic" at memc0 offset 0xf8040000 not configured
mpcpcibr0 at mainbus0 pci: u3-agp
pci0 at mpcpcibr0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 11 function 0 "Apple U3L AGP" rev 0x00
appleagp0 at pchb0
agp0 at appleagp0: aperture at 0x0, size 0x10000000
vgafb0 at pci0 dev 16 function 0 "NVIDIA GeForce FX Go 5200" rev 0xa1
wsdisplay0 at vgafb0 mux 1: console (std, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (std, vt100 emulation)
ht0 at mainbus0: u3-ht, 4 devices
pci1 at ht0 bus 0
hpb0 at pci1 dev 1 function 0 "Apple Shasta PCI" rev 0x00: 85 sources
pci2 at hpb0 bus 3
gem0 at pci2 dev 15 function 0 "Apple Shasta GMAC" rev 0x00: irq 40,
address 00:0d:93:b8:ae:70
bmtphy0 at gem0 phy 0: BCM5221 100baseTX PHY, rev. 4
ppb0 at pci1 dev 2 function 0 "Apple Shasta PCI" rev 0x00
pci3 at ppb0 bus 1
macobio0 at pci3 dev 7 function 0 "Apple Shasta" rev 0x00
openpic0 at macobio0 offset 0x40000: version 0x4614 feature 7b0302 LE
macgpio0 at macobio0 offset 0x50
"smu-doorbell" at macgpio0 offset 0x12 not configured
"smu-interrupt" at macgpio0 offset 0xd not configured
"programmer-switch" at macgpio0 offset 0xc not configured
"modem-reset" at macgpio0 offset 0x8 not configured
"modem-power" at macgpio0 offset 0x16 not configured
"slewing-done" at macgpio0 offset 0x38 not configured
"amp-mute" at macgpio0 offset 0x30 not configured
"combo-out-sense" at macgpio0 offset 0x29 not configured
"hw-reset" at macgpio0 offset 0x34 not configured
"linein-detect" at macgpio0 offset 0x2a not configured
"lineout-detect" at macgpio0 offset 0x28 not configured
"lineout-mute" at macgpio0 offset 0x2e not configured
"internal-speaker-id" at macgpio0 offset 0x33 not configured
"escc-legacy" at macobio0 offset 0x12000 not configured
zs0 at macobio0 offset 0x13000: irq 23,24
zstty0 at zs0 channel 0
zstty1 at zs0 channel 1
kiic1 at macobio0 offset 0x18000
iic1 at kiic1
onyx0 at macobio0 offset 0x0: irq 28,11,12
"timer" at macobio0 offset 0x15000 not configured
"backlight" at macobio0 offset 0xf300 not configured
audio0 at onyx0
ohci0 at pci3 dev 11 function 0 "NEC USB" rev 0x43: irq 70, version 1.0
ohci1 at pci3 dev 11 function 1 "NEC USB" rev 0x43: irq 70, version 1.0
ehci0 at pci3 dev 11 function 2 "NEC USB" rev 0x04: irq 70
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 configuration 1 interface 0 "NEC EHCI root hub" rev
2.00/1.00 addr 1
usb1 at ohci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 configuration 1 interface 0 "NEC OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
usb2 at ohci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 configuration 1 interface 0 "NEC OHCI root hub" rev
1.00/1.00 addr 1
ppb1 at pci1 dev 3 function 0 "Apple Shasta PCI" rev 0x00
pci4 at ppb1 bus 2
pciide0 at pci4 dev 12 function 0 "ServerWorks K2 SATA" rev 0x00: DMA
pciide0: using irq 10 for native-PCI interrupt
pciide0: port 0: 1.5Gb/s
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <Hitachi HDS721616PLA380>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 157066MB, 321672960 sectors
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
pciide0: port 1: PHY offline
kauaiata0 at pci4 dev 13 function 0 "Apple Shasta ATA" rev 0x00
wdc0 at kauaiata0 irq 38: DMA
atapiscsi0 at wdc0 channel 0 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <MATSHITA, DVD-R UJ-825, DBN7> ATAPI
5/cdrom removable
cd0(wdc0:0:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 4
"Apple Shasta Firewire" rev 0x00 at pci4 dev 14 function 0 not configured
smu0 at mainbus0
iic2 at smu0
lmtemp0 at iic2 addr 0x49: lm75
"smu-pulsar" at iic2 addr 0x6a not configured
umass0 at uhub0 port 1 configuration 1 interface 0 "Corsair Survivor
3.0" rev 2.10/1.10 addr 2
umass0: using SCSI over Bulk-Only
scsibus2 at umass0: 2 targets, initiator 0
sd0 at scsibus2 targ 1 lun 0: <Corsair, Survivor 3.0, 000A> SCSI4
0/direct removable serial.1b1c1a047CC34C20BD83
sd0: 29574MB, 512 bytes/sector, 60567552 sectors
uhidev0 at uhub1 port 2 configuration 1 interface 0 "Chicony USB
Keyboard" rev 2.00/1.65 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 variable keys, 6 key codes
wskbd0 at ukbd0: console keyboard, using wsdisplay0
uhidev1 at uhub1 port 2 configuration 1 interface 1 "Chicony USB
Keyboard" rev 2.00/1.65 addr 2
uhidev1: iclass 3/0, 3 report ids
uhid0 at uhidev1 reportid 1: input=1, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev1 reportid 2: input=2, output=0, feature=2
uhid2 at uhidev1 reportid 3: input=3, output=0, feature=0
uhidev2 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Microsoft
Microsoft Wheel Mouse Optical\M-." rev 1.10/1.21 addr 2
uhidev2: iclass 3/1
ums0 at uhidev2: 3 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
vscsi0 at root
scsibus3 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus4 at softraid0: 256 targets
bootpath: /ht/***@3/k2-sata-root/k2-***@0/***@0:/bsd
root device (default wd0a): sd-\^H \^H0a
swap device (default sd0b):
root on sd0a swap on sd0b dump on sd0b
(of course in this way to use the relinked kernel I should manually
copy it over some other external msdos usb disk and than back onto the
root of the osx disk... but this setup is just for testing purposes)

as a reference you can check this page:
http://hints.macworld.com/article.php?story=20060301112336384
but I've found out that this imac doesn't want to boot off the usb drive...
...anyway since you installed on the internal disk, try to reboot off
the cdrom with bsd.rd
do a:
disklabel wd0
and check that there is an "i" slice with a small msdos filesystem on
it with the file ofwboot on it
it is required to boot as I've understood, you can't boot a mac off an
openbsd ffs partition
openfirmware always wants either hfs or msdos filesystem to load the
ofwboot loader and the bsd kernel
hope this helps
Post by Mehma Sarja
Installed openbsd on a model A1058, imac g5. The install was uneventful.
However, I cannot boot to it. I've tried what the documentation says for
booting off the HD using open prom and the error is that /bsd does not
exist. I'm going off memory now.
Is anyone running off a g5?
Yudhvir
Solene Rapenne
2018-12-09 22:09:42 UTC
Permalink
Post by Mehma Sarja
Installed openbsd on a model A1058, imac g5. The install was uneventful.
However, I cannot boot to it. I've tried what the documentation says for
booting off the HD using open prom and the error is that /bsd does not
exist. I'm going off memory now.
Is anyone running off a g5?
Yudhvir
Can you explain how do you proceed for booting?

Loading...